Orø – en lille perle i Isefjorden

Sidder du og sveder i varmen over hvor du skal tage familien hen på nye oplevelser, så led ikke længere for jeg har svaret: Orø – en lille perle i Isefjorden!

Det er naturligvis ikke særlig smart at dele ud af sine egne guldkorn, af frygt for stedet bliver overrendt, men jeg tager chancen, for der er altså virkelig skønt på øen og den er større end man umiddelbart lige skulle tro.

Man kan tage færgen fra Holbæk hvor overfarten tager godt 30 minutter eller man kan tage den lille, hyggelige kabelfærge fra Hammer Bakke, ca. 1½ times kørsel fra København. Overfarten her tager godt 6 minutter, så glem alt om pladsbillet og Duty Free forretninger 😉

Til gengæld kan jeg starte med at smide en varm anbefaling afsted til Cafe Bings Orø. De sælger morgenbrød, laver vildt gode frokostretter og tilsvarende til aften, de har den hyggeligste købmandsbutik indenfor og salg af lokale grønsager udenfor. Helt klart et besøg værd.

Og når I har fået fyldt maverne, er I klar til flere oplevelser.
Er I det mindste til dyr, så skal I helt sikkert besøge øens dyrepark. Har I mulighed for at få plads på bussen til savanne-turen vil det være en ekstra god oplevelse. Nuvel er det ikke Kenya og ”The Big 5” I får at se, men mindre kan jo også gøre det, og her loves der kronhjorte, en struds, bisontyr og urokser – dét ser man jo ikke til hverdag inde på stenbroen 😉
Udover hvad I ser på Savannen er der også en masse andre dyr i selve dyreparken, og der skulle efter sigende være en 5-6 meter lang pytonslange – men lige den del har jeg ikke undersøgt for jeg hader ved gud slanger!

Er I mere til det historiske, så snyd ikke jer selv for et besøg i det gamle vandtårn på Margrethebakken, lige bag kroen.
Derinde har kunstneren Steen B. Langvad malet øens historie i en frise hele vejen rundt på væggen. Nedenunder maleriet er øens fortællingen fortalt i ord, så man får alle detaljer med – det er sågar oversat til både tysk og engelsk. Vidste I f.eks. at der havde været sørøvere på Orø? Eller at øen i vikingetiden og middelalderen blev kaldt Warthærø (det betyder øen med vagt eller vagtposten)?

Samme kunstner har også en udendørs udstilling af fascinerende jernskulpturer i Næsby, Galleri Artdoor. Vær opmærksom på, at der både er skulpturer ved huset/cafeen men også på et større område på den anden side af vejen.

Og når I nu er ude og køre, så kommer I helt sikkert forbi Orø-stenen. Det siges at hvis man stiller sig op på stenen kan man udover den smukke udsigt over fjordlandskabet, også se vand i hele tre retninger.

Er man ikke i bil eller orker I ikke at køre rundt på øen, så frygt ej, for her kommer Orø-toget til jeres redning. Tag en tur rundt på øen med det lille tog, der kører mellem Orø havn og stranden/campingpladsen om sommeren og i efterårsferien.

Tænker I nu, hold da helt op hvor lyder Orø bare skønt, og vi kan nok ikke nå at se det hele på én dag. Så kan I heldigvis booke overnatning flere steder på øen. Der er naturligvis kroen, og campingpladsen ved stranden der er mega oplagt hvis I har ungerne med. Der er Bed & Breakfasts og hele tre shelterpladser spredt rundt på øen.
Hvordan er det lige Hans Pilgaard plejer at sige i Sæt pris på Danmark? Der venter masser for både oplevelseshjernen og sovehjertet 😊